Home > Disaster Recovery, Troubleshooting, vCenter Site Recovery Manager > Resolving Site Recovery Manager Error “Unable to create protection group. No VRM registered with vCenter Server”

Resolving Site Recovery Manager Error “Unable to create protection group. No VRM registered with vCenter Server”

01/27/2016

Just a quick note here about this error.  I felt kinda silly once I realized what I’d done.

Scenario:

  1. Installed a vCenter Server at both sites
  2. Deployed a vSphere Replication 6.1 appliance at both sites.  Connected each to its corresponding PSC and vCenter Server
  3. Installed Site Recovery Manager 6.1 on each site, registered to corresponding vCenter Server
  4. Complete mappings and basic configurations in SRM, confirm VR is available at each site

    SRM configured with VR

    SRM configured with VR

  5. Attempt to create a protection group
  6. Receive Error “Unable to create protection group. No VRM registered with vCenter Server …”
  7. Google frantically

Its not clear from the documentation, but you have to configure at least one VM for replication using vSphere Replication section of Web Client first.  Totally counter-intuitive.  Just right-click the target VM and select “All vSphere Replication Actions | Configure Replication” and walk through the wizard.  Once complete, you can return to the SRM configuration and succesfully set up a Protection Group and subsequent Recovery Plan.

Advertisements
  1. Federico
    01/28/2016 at 12:55 am

    Hi Brian, I have had the same issue with previous version of VR and SRM. Under documentation there isn’t anything about this but analysing as SRA works (that need to have lun to protect) VR needs before at least on VM protected.

  2. Georgi Ivanov
    01/28/2016 at 8:45 am

    Hi Brian,
    Actually it is not required to configure at least one VM for replication in order to create empty VR Protection Group (not that it is useful though). The error (not good enough for sure) is not showing the real problem – the HMS servers are not paired. I think you missed to pair them after registering them to the corresponding PSC. In the Configure Replication wizard there is a button “Add target site” which does this and actually solved your problem, not the replication itself. Best Regards.

    • Georgi Ivanov
      01/29/2016 at 1:44 am

      On second thought, I was not right to say it is not useful to have empty VR group, I could think of some use cases…

  1. No trackbacks yet.
Comments are closed.
%d bloggers like this: